Räksoppa från egen räkfond..
Igår hade jag lite räkmys när barnen lagt sig och jag fick räkor över. Jag bestämde mig för att koka fond på skalen, något som jag gjort typ en gång förut. Jag tog lite av vad jag hade hemma och så köpte jag lite mumsiga grönsaker, vin och brandy.
Du behöver:
2 liter räkskal
1 morot
1 gul lök
1 fänkål
0,5 purjolök
1 dl tomatpuré
375 ml vitt vin
1 dl brandy/cognac
vatten
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg skalen på en ugnsplåt, dela moroten, purjon, löken och fänkålen i mindre bitar
och blanda med skalet. klicka ut tomatpurén och rör runt. Rosta av i ugnen i ca 20 minuter och häll sedan ner i en stor gryta. Häll på vinet och brandyn och vatten så det precis täcker och koka i 20 minuter. Sila av och reducera ner fonden till 1/3.
och blanda med skalet. klicka ut tomatpurén och rör runt. Rosta av i ugnen i ca 20 minuter och häll sedan ner i en stor gryta. Häll på vinet och brandyn och vatten så det precis täcker och koka i 20 minuter. Sila av och reducera ner fonden till 1/3.



Av räkfonden gjorde jag en krämig och len räksoppa med de kvarvarande räkorna från gårdagens middag. Så god, enkel och mumsig!
Du behöver:
5 dl räkfond
5 dl grädde
cayennepeppar
ev lite mer brandy eller vitt vin
skalade räkor
dill
Gär såhär:
Blanda räkfond och grädde i en kastrull låt koka upp och puttra i 10-15 minuter, smaka av med cayennepeppar och alkoholen och koka lite till. Servera i en skål/tallrik med räkorna i botten. Då blir dom varma utan att bli gummiaktiga, dekorera med lite dill.

Smaklig spis!