Livet Me Simon och Linus..

Om att vara mamma till två makalösa pojkar, om bra mat till hela familjen och mycket annat. Jag tror på filosofin "Mätta barn är glada barn, glada barn är mätta barn"!

Lussedag kräver lussebullar..

Publicerad 2014-12-13 15:15:49 i Mat & Bak,

Det är väl klart att man måste ha lussebröd på Lucia. Så idag har jag vart förbannad och hotat med att kasta ut min Kitchen Aid, som alla gånger när jag ska baka knådade degar....
 
Det receptet jag använder är så jäkla bra. Man behöver inte ens använda mjöl när man sen bakar ut degen. Så följsam och underbar är den. Receptet kommer från Magnus Johansson och kräver sin maskin, min är för klen!
 
Du behöver:
500 g mjölk rumstemp
1,1 kg vetemjöl
40 g jäst
200 g socker
200 g smör rumstemp
1 g saffran
10 g salt
 
Gör såhär:
lös upp jästen i mjölken och tillsätt socker, salt, saffran och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen i 15 minuter i maskin eller 30 minuter för hand. Tillsätt smöret och arbeta ytterligare 10 minuter. Jäs i 60 minuter. Gör vad du önskar av degen och jäs i 3 timmar. Baka av i ugnen på 210 grader i 8-10 minuter ca eller tills din kreation är klar!
 
Jag gjorde en Lussestjärna som jag fick beskrivningen av i en bakgrupp jag är med i på facebook.
 
Ta halva satsen av degen ovan och dela i 4 lika stora bitar. Kavla ut en bit så den blir tunn och är lite större än en mattallrik. Lägg tallriken på degen och tryck till lite så du får konturer av den. Bred på en fyllning du gillar, jag valde mandelmassa och smör på ytan innanför konturen av tallriken. Upprepa två gånger till med två av tre återsående bitarna. Den sista biten kavlar du ut, lägger över och sen tar du tallriken och skär runt den så att du får en rund bit deg. Ta ett glas och ställ på mitten av degen och skär först ut kvartar som du sen delar i två, och sen delar dem i två. Snurra varje tårtbit två varv. Låt jäsa i tre timmar och pensla sen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 175 grader i 30 minuter eller tills den är klar.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela