Samatha Larsens Kanelkyckling på mitt vis..
D har länge tjatat och pratat om kanelkyckling, något som för mig verkat vääääldigt konstigt. Men jag bestämde mig häromdagen för att prova. Jag googlade länge och tänkte att det dyker väl upp flera olika recept jag kan välja mellan. Men döm av min förvåning när jag hittar ett och samma recept på alla sökresultaten. Receptet kommer från "Filminspelningskocken" Samantha Larsen. Hon lagade den här kycklingen när SVTs program Landgång besökte henne under en filmatiserng av Läckbergsböcker. Jag måste säga att det är den godaste kyckligrätten jag ätit på länge!! Verkligen, ni som inte provat MÅSTE göra det!
Jag har som vanligt ändrat lite i receptet då jag anser att det är allt för mycket chili och vitlök för vad som går hem hos våra barn.
Du behöver:
1 kilo kycklinglårfilé
1 dl russin
3 dl grädde/havregrädde/matlagningsgrädde
1 dl citronsaft
1 dl olivolja
3 tsk kanel
1,5-2 röd chili
4 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Gör såhär:
Börja med marinaden. Kärna ur och dela chilin, skala vitlöken. Häll citronsaften och olivoljan i en skål, stillsätt chilin, kanel och vitlök och kör med stavmixern. Man kan även pressa vitlöken, finhacka chilin och vispa ihop med de övriga ingredienserna för hand. Men det blir bäst med stavmixern. Lägg kyckling och marinad i en påse och marinera minst en timme, gärna flera. Ta ur kycklingen ur marinaden och dra av så mycket marinad som möjligt och samla upp i en skål, det som blir kvar i plastpåsen klämmer du ur i skålen och blanda med russinen. Sätt ugnen på 200 grader. salta och peppra kycklingen och bryn i en stekpanna och lägg sen i en ugnssäker form. Häll ner marinaden och russinen i stekpannan och låt fräsa en liten stund, höll över grädden och låt tjockna lite. Häll såsen över kycklingen och kör kycklingen i ugnen ca 15-20 minuter tills den är genomklar.
Servera tillsammans med valfritt tillbehöver. Vi hade ugnsorstade polkabetor, morötter och lök.
